Aromaty na nośniku etanolowym, są przeznaczone do wytwarzania artykułów spożywczych i napojów bezalkoholowych o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie przekraczającej 1,2% objętości. Wyśmienicie podkreślają zapach i smak takich artykułów jak masy, kremy, cukierki, ciasteczka, pieczywa, deserów, polewy i lodów oraz serków i nadzienia, a także sprawdzają się we wszelkich napojach bezalkoholowych.
Inhibitory aromatyczne to specjalnie konstruowane aromaty o mocy nośnika etanolowego 91,8% vol., które odpowiednio i miejscowo stosowane w procesach np. nakrapiania, napylania, pędzlowania, wstrzykiwania, nasączania, zraszania lub natryskiwania artykułów spożywczych, nie poddawanych już obróbce termicznej, nie tylko podkreślają zapach i smak wyrobów lecz jednocześnie działają spowalniająco na prędkość rozwoju bakterii i grzybów czym wpływają na trwałość produktów ( np. pakowanych ciast czy pieczywa).
Aromat na nośniku spirytusowym o mocy 91.8% vol. jest substancją łatwopalną. Produkt z tego względu jest dodatkowo oznakowany i pakowany w atestowane pojemniki 1 i 5 litrowe (UN) przeznaczone do transportu i przechowywania wyrobów zawierających alkohol o dużej mocy.
Alkohol etylowy zawarty w mieszaninach substancji zapachowych stosowanych do wytwarzania artykułów spożywczych i napojów bezalkoholowych o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu etylowego nie przekraczającej 1,2% objętości, zgodnie z brzmieniem przepisów ustawy o podatku akcyzowym (art.30 ust. 9 pkt 5), jest zwolniony od akcyzy (bez dodatkowych warunków).
Wysoka i niezmienna jakość wytwarzanych aromatów
Wysoką i niezmienną jakość wytwarzanych wyrobów osiągamy dzięki użyciu znakomitej jakości surowców, wykwalifikowanej kadrze, prowadzonym innowacyjnie procesom produkcyjnym oraz bardzo wnikliwej kontroli procesów technologicznych.
Posiadamy i ciągle doskonalimy zakładowy system HACCP. Zatrudniani w naszym laboratorium technolodzy wzmacniają skutecznie system kontroli jakości. Konsumenci otrzymują tym samym gwarancję bezpieczeństwa i jakości wytwarzanych w naszym zakładzie produktów. Nasze wyroby posiadają stosowne atesty, świadectwa jakości i karty charakterystyki.
Opakowania i stosowanie właściwego oznakowania przesyłek pozwala, w świetle umów ADR, transportować nasze aromaty w znacznych ilościach na tak zwanym wyłączeniu, w ilościach ograniczonych LQ, to jest m.in. do 8 ton brutto pojazdami nieoznakowanymi tablicami ADR i kierowanymi przez kierowców, którzy nie posiadają świadectw ADR w tym pocztą kurierską.
Aromaty spożywcze na bazie alkoholu etylowego
w opinii naszych klientów, przewyższają najpopularniejsze na rynku aromaty na bazie glikolu
Nośnik spirytusowy użyty w naszych aromatach:
Zdecydowanie lepiej rozpuszcza esencje zapachowo-smakowe i efektywniej je przenosi | |
Skuteczniej wnika w głąb wyrobów i lepiej wiążą z nimi zapachy i smaki | |
Podnosi wyrazistość smaków i zapachów, co intensyfikuje doznania zmysłowe | |
Jest lżejszy od glikolu co sprawia, że wyroby z jego użyciem zyskują na lekkości i pulchności |
Uwalnia wyroby od charakterystycznego dla glikolu efektu mdłego posmaku | |
Poprawia jakość i przedłuża trwałość wyrobów gotowych | |
Poprawia wydajność aromatów co przekłada się na oszczędności w procesie produkcji |
Klienci bardzo wysoko oceniają jakość
i stabilność naszych aromatów
Najwyższą jakość uzyskujemy dzięki
Wysokim kwalifikacjom ekspertów zaangażowanych w proces produkcji | |
Zastosowaniu najwyższej jakości surowców | |
Użyciu profesjonalnej technologii | |
Ustawicznej kontroli jakości wszystkich procesów |
Szeroki asortyment aromatów spożywczych
Klienci mogą u nas zamówić wszystkie, najpopularniejsze rodzaje aromatów spożywczych ze stałej oferty.
Oferujemy m.in aromaty: pieczywa, waniliowy, karmelowy, rumowy, orzech laskowy, śmietankowy, adwkatowy, kokosowy, migdałowy, pomarańczowy, karmelowo-adwokatowy, truskawkowy, cytrynowy, ananasowy, czekoladowy, cukierniczy.
W naszej ofercie znajdują się również specjalnie opracowane dla aromatów, oryginalne nuty zapachowe lub smakowe, aromatyczne inhibitory bakterii, pleśni i grzybów do stosowania miejscowego w trakcie wytwarzania artykułów spożywczych.